26 timers rejsetid, en brandert på færgen og et hurtigt tjek ved de norske toldere. Dette er, og bliver,  en stensikker opskrift på et godt eventyr! Denne gang med endestation i Gulen.

Vi havde lejet en lejlighed ved Dingja landhandel som befandt sig snukt placeret mellem bjergene i bunden af en fjord. En idyllisk lille ekkodal, som på smukkeste vis kastede lyden fra vores hamrende kompressor rundt i landsbyen en 4-5 timer om dagen – til stor fornøjelse for både os og de andre gæster.

Turen startede som så mange andre godt! Et ikke eksisterende slæbested, skabte de perfekte rammer for en hurtig teambuilding excercise, solen skinnede fra en skyfri himmel og Peter Michael havde taget nyt udstyr med, som han ikke havde prøvet på forhånd. Alt var derfor ved de vante og rammerne for en uges fantastisk dykning var på plads!

Alle i baaden

Gulen er et paradis for dykkere. Nazi-vragene er store, intakte og ligger tæt pakket i fjorden. De fleste af vragene står på dybder hvor alle kan være med og den gode gennemstrømning ude fra havet giver en god sigt i vandet. De fleste checkmarks for en god tur var derfor allerede krydset af inden turen gik i gang. Det eneste typiske minus er vejret, som er kendt for at være omskifteligt, voldsomt og med stor sandsynlighed for regn (det er vel ved Bergen).

Til alt held, mødte vi dog en fjord med fladt vand, ingen bølger og en skyfri himmel, som fulgte os alle dage på turen :) En mulighed vi udnyttede til fulde, da vi kunne nå alle vrag max. 1 times sejlads fra havnen. For at spare Hr. Christensen for naturdykkene valgte vi, traditionen tro, af fokuserer næsten udeukkende på jern og penetration.

a. frankenwald

Frankenwald: Den første dag gik til Frankenwald. Et 112m stort tysk fragtskib, som står på 44m. Vi kunne have dykket den halve tur på dette vrag alene, og alle kommet hjem med en fantastisk oplevelse. Frankenwald er kendt som et af de bedste vrag i Skandinavien, og man må sige det lever op til sig rygte. Da vi kommer ned af rebet bliver vi mødt af +30m sigt og der ingen strøm. Dækket dykkes på 30m og der var derfor rigelig tid til at udforske de mange forskellige skibsdæk, rum og korridorer som skibet byder på.

Utroligt nok, var dette dog hverken det største eller mest imponerende af de vrag vi nåede at besøge på turen, som i alt bød på 8 dyk, på 7 forskellige vrag. Selvom de alle havde noget fedt at byde på (bl.a. en havål så stor som en muræne, en tiarmet blæksprutte og høje kelpskove), var der dog et par som skinnede særligt igennem:

Oldenburg: endnu et tysk fragtskib, på 124m. Dette var det eneste stranddyk vi havde på turen. Vraget ligger i en lille vig, lige ved siden af en parkeringsplads. Ejerne har stillet en trappe til rådighed og vraget er bøjet op. Det var derfor et af de nemmeste stranddyk jeg længe har haft, og samtidig uden tvivl et af de fedeste. Man møder stævnen på omkring 27m, og så fortsætter vraget ellers ned til 76m dybde. Grundet dybden, dykkede vi på den øverste del af vraget, hvor man lige kan komme ned til styrhuset. Dette var dog rigeligt. Skibet har en slagside på 100 grader, og man dykker derfor ved siden af, halvt under vraget. Der er store lastrum, som vidste sig at være forbundet med en række korridorer inde i skroget. Udover fed penetration bød en af korridorerne endda på et par troldkrabber. Her tog vi to dyk, inden turen igen gik hjem, med færge over fjorden.

a. farendale

Fernedale & parat: her er der tale om ikke bare et’, men TO fede vrag, lige ovenpå hinanden. Fernedale og Parat er begge tyske skibe, som blev skudt ned af engelske flyvere i 1944. De ligger nu, klods op af hinanden, og kan derfor dykkes på samme dyk. Man møder det 116m lange Fernedale på bare 7meters dybde, oppe i kelpskoven. Vraget står ret op kølen, men på en 45 graders skråning. Det minder derfor lidt om at dykke på Seattle. Når man når bunden af vraget, møder man Parat – et 30m langt vrag med kanoner, som står op 45-60m. Vi svævede derfor ud fra Fernedale ud i frit vand, og kunne så Parat under os. På vej op, fandt vi ud af at undersiden af Fernedale mange steder går fri for klippen og bød på en fantastisk væg af søannemoner – et herligt syn at tage deco på.

a uller

Uller: Et smukt og ikke mindst, bevæbnet vrag, som ligger midt ude i fjorden. Vraget ligger dybt, på 55m vand, og stikker til ca. 47m. Det var derfor ikke et vrag vi kunne røre ved, men kun se på. Normalt er det der med, se, men ikke røre, ikke helt ”The NSK way”, men vi valgte alligevel at forsøge, da Valler havde hørt godt om det. Og hvilket held! Vi fandt vraget ved at bevæge os ned gennem en kelp skov, og herefter ud på bar sandbund. Allerede på sandbunden møder vi tomme messinghylstre, som vidner om en voldsom skæbne for vraget på bunden. Vi havde ikke en helt sikker position på vraget, og måtte derfor ligge i frit vand, på 35m, med sandbunden 20m under os. En stor lettelse da vi endelig fandt det. Vraget har unægtelig den største ”kanon til båd” ratio jeg til dato har oplevet. Selve båden er ikke mere end 30m lang og kanonen føles mindste halvt så lang. Derudover har den miner placeret rundt langs rælingen, som stadig ligger intakt. Et fantastisk vrag der blev hjulpet godt på vej af de +30m sigt vi havde til rådighed.

Det er ikke en underdrivelse, når jeg siger at Gulen har budt på nogle af de mest fantastiske vrag jeg har set til dato – og uden sammenligning i Skandinaviske farvande. At kunne nå så mange, og så store, vrag blot 1 times sejllads fra huset var fantastisk. Dertil kommer et herligt mandskab, som med højt humør, øl-hygge om aftnen og perfekt tilberedte sous vide stege skabe en mindeværdig tur for alle :)


Tak for turen!

{jcomments on}